Arkea, joka kantaa – mitä lastensuojeluyksikössä oikeasti tapahtuu?
- Aarreranta
- 11 minuuttia sitten
- 2 min käytetty lukemiseen
Aarrerannan ja Aarreharjun lastensuojeluyksiköissä eletään normaalia, kodinomaista arkea. Työ lastensuojeluyksikössä koostuu tavallista päivistä sijaishuollossa elävien lasten rinnalla.
Päivittäinen elämä on täynnä kohtaamisia ja kasvua. Syyt sijaishuollon käynnistymiselle ovat aina yksilöllisiä. Toisinaan kyse on lapsen omasta hyvinvoinnista, toisinaan taas lapsen ympärillä olevien aikuisten hyvinvoinnista. Arkeen oman osansa tuo jokaisen lapsen tarina sekä työntekijän persoona. Työ lastensuojeluyksikössä on monipuolista ja palkitsevaa. Se koostuu yhteistyöstä lasten perheiden, koulun sekä muiden tahojen kanssa. Työtä tehdään lapsen ja hänen perheensä hyvinvoinnin eteen.
Luottamusta ei rakenneta hetkessä – kohtaamisen merkitys osana työtä
Vaikka työ lastensuojeluyksikössä koostuu arjen rutiineista ja yhteisistä hetkistä, se pitää sisällään myös paljon tunteita. Luottamuksen ja turvallisuuden rakentuminen ei aina tapahdu kädenkäänteessä. Inhimilliset kohtaamiset arjessa, kuten yhteiset hetket ja ansaitut hymyt, rakentavat näitä tunteita.
Työ Aarrerannan ja Aarreharjun yksiköissä on heittäytymistä mukaan lasten arkeen. Vaikka työ vaatii tekijöiltään paljon, se myös antaa usein enemmän. Kun tehdään työtä lapsen hyvinvoinnin eteen, korostuu yhteisten sääntöjen ja toimintakulttuurin merkitys. Kun lapsen ympärillä olevat aikuiset puhaltavat yhteen hiileen, tuntee lapsi olonsa turvalliseksi.
Tiivis työyhteisö ja sen tarjoama tuki auttaa työntekijää jaksamaan ja nauttimaan työstään. Kukaan ei tee työtä lastensuojeluyksikössä yksin. Yhteistyö on koko yksikön sydän, jonka ympärille lapsen arki rakentuu. Kyse on moniammatillisesta tiimityöstä lapsen hyvinvoinnin eteen. Tähän linkittyy mukaan perhe, koulu sekä muut lapsen arjessa merkittävät tahot. Tämä verkosto muodostaa lapsen ympärille uudenlaisen perheen. Aarrerannan ja Aarreharjun lastensuojeluyksiköissä perhe on kasvanut lähes koko kyläyhteisön kokoiseksi.

Yksi iso perhe – miten työyhteisö kantaa?
Tiivis ja avoin työyhteisö luo pohjaa onnistuneelle lastensuojelutyölle. Yhteistyön ja laajan verkoston tuella luodaan onnistumiskokemuksia ja tavoiteltuja muutoksia. Onnistunut ja määrätietoinen työ palkitsee myös tekijänsä. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii kuitenkin työyhteisöltä yhteisen päämäärän, jonka kaikki tunnistavat. Aarrerannan ja Aarreharjun lastensuojeluyksiköiden toiminta on muodostunut osaksi monen perheen elämää. Yhteisö on voimavara – myös silloin kun arki haastaa.
”Yhden mies käy korjaamassa pyykkikonetta ja kuivausrumpua. Toinen tulee laittamaan sähköjä, kolmas asentaa nyrkkeilysäkkejä ja neljäs valmentaa jääkiekkoa. Ollaan niin kuin yksi iso perhe, sellainen tunnelma siitä tulee.”
Mitä tapahtuu, kun tunteet kuohuvat?
Lastensuojeluyksikössä asuvat lapset ovat erityisen tuen tarpeessa. Monenlaisten tunteiden käsittely ja niiden kohtaaminen voi välillä räiskyä talon sisällä. Luotettava ja turvallinen ilmapiiri takaa kaikkien hyvinvoinnin näissä tilanteissa. Kun lapset haastavallakin hetkellä tietävät, että aikuisilla on homma hanskassa, vahvistuu heidän turvallisuutensa tunne.
Kokemus voi parhaimmillaan olla korjaava. Kun tunteet kuohuaa, voi tilanteet näyttää ja kuulostaa ulkopuoliselle hurjilta, vaikka huolta ei olisi. Turvallisuuden tunteen säilyttäminen myös vaikeissa hetkissä on sijaishuollossa eläville lapsille tärkeää.
”Se lisää lasten turvallisuuden tunnetta, kun lapset tietävät missä ympäristössä he toimivat ja keitä nämä ihmiset ovat heidän ympärillään. Se lisää sellaista normaaliutta.”
Osaaminen kasvaa yhdessä – moniammatillisuus voimavarana lastensuojelutyössä
"Se koostuu tosi isosta joukosta ihmisiä se lapsen työskentely, eihän me yksin siinä saada, pystytä lasta auttamaan. Se vaatii koko yhteisön.”
Ammattitaito ja moniammatillisuus työssä takaavat lapsilähtöisyyden toteutumisen. Moniammatillisuus näkyy myös vahvasti lastensuojeluyksikön arjessa. Sijaishuollossa elävä lapsi tulee huomioida kokonaisuutena, johon kuuluvat kaikki hänen elämässään mukana olevat ihmiset ja asiat. Moniammatillinen näkökulma työhön vahvistaa myös työntekijöiden ammattitaitoa. Työ lastensuojeluyksikössä on työntekijöille jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä lasten tarpeiden sekä tilanteen mukaan.
”On myös yksi viihtyvyystekijä, minkä takia on pysyvää henkilökuntaa, kun on koulutusmyönteinen työyhteisö".
Comments